ПАТОЛОГІЧНА МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ДЕЗІНТЕГРАЦІЯ ЯК ПРОВІДНИЙ ПАТОГЕНЕТИЧНИЙ МЕХАНІЗМ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦИРОЗІ ПЕЧІНКИ - Вастьянов, Р.С.; Дзигал, О.Ф.; Горліцина, О.А.; Михайленко, В.Л.; Лапшин, Д.Є.; Назаренко, О.Я. (Світ медицини та біології, 2020)
Мета дослідження - вивчення патофізіологічних механізмів цирозу печінки у щурів та дослідження ефективності патогенетичної корекції цієї патології застосуванням L–аргініну аспартату та тивортину. Проведені експериментальні дослідження підтвердили залучення процесів ліпопероксидації до патогенетичних механізмів цирозу печінки. Результати свідчать про участь клітинного апарату крові в патогенетичних механізмах загибелі гепатоцитів. Співставними з результатами біохімічних досліджень є дані морфологічних досліджень, які підтверджують єдину концепцію формування патологічної морфо-функціональної дезінтеграції за умов сформованої патології, що є підставою розвитку синдрому поліорганної недостатності. Автори стверджують, що позитивні результати застосування L–аргініну аспартату та тивортину за умов експериментального цирозу печінки є експериментальним обґрунтуванням доцільності тестування клінічних ефектів вказаних лікарських сполук.
Keywords: експериментальний цироз печінки; перекисне окислення ліпідів; морфологічні порушення; патофізіологічні механізми; L–аргініну аспартат; тивортин; патологічна морфо–функціональна дезінтеграція