ДИНАМІКА АТФ-ПОЗИТИВНИХ ДЕНДРИТНИХ КЛІТИН В ПІДСЛИЗОВІЙ ОСНОВІ РОТОВОЇ ЧАСТИНИ ГЛОТКИ ЩУРІВ ПІСЛЯ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО ВВЕДЕННЯ АНТИГЕНА - Григор’єва О.А., O.A.; Матвєйшина, Т.М.; Тополенко, Т.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було встановити динаміку та морфологію дендритних клітин підслизової основи ротової частини глотки щурів після внутрішньоутробного введення антигена. Дендритні клітини були виявлені на кріостатних зрізах тканини глотки за допомогою методу Вахштейна-Мейзеля. Встановлено, що у новонароджених експериментальних тварин абсолютна кількість дендритних клітин більша, ніж в контролі, та не змінюється протягом першого тижня, на відміну від контролю, де цей показник значно не змінюється протягом двох тижнів життя. У всіх груп тварин абсолютна кількість дендритних клітин збільшується протягом третього тижня життя, одночасно зі збільшенням антигенного навантаження на організм. В експерименті, незалежно від способу введення антигену, активація дендритних клітин відбувається раніше, ніж у контролі, тобто на 7 добу життя. У експериментальних тварин, порівняно з контролем, збільшується кількість відростків дендритних клітин, а також самі дендритні клітини забарвлені темніше, ніж у контролі, що свідчить про більш активне накопичення АТФ.
Keywords: АТФ; внутрішньоутробне введення антигену; дендритні клітини; глотка