ОРГАНОТОКСИЧНИЙ ЕФЕКТ ОДНОКРАТНОГО ІНТРАТРАХЕАЛЬНОГО ВВЕДЕННЯ НАНОЧАСТИНОК СВИНЦЮ РІЗНОГО РОЗМІРУ - Губар, І.В.; Апихтіна, О.Л.; Камінський, Р.Ф.; Чайковський, Ю.Б.; Яворовський, О.П.; Сокуренко, Л.М. (Світ медицини та біології, 2020)
В експерименті вивчався кардіовазотоксичний ефект одноразового інтратрахеального введення наночастинок свинцю різного розміру. Використовували колоїдні розчини сульфіду свинцю (PbS у поліфосфаті натрію) з середнім розміром 26–34 нм та 50–80 нм, а також нітрат свинцю Pb(NO3)2 в іонній формі, який добре розчинний у воді. Токсичні ефекти оцінювали через 12 днів після впливу. Морфологічні зміни були виявлені в міокарді (більшою мірою в передсердях). Після введення наночастинок PbS26–34nm та Pb50–80nm визначались незначні порушення, такі як збільшений інтерстиційний простір та дистрофічні зміни окремих кардіоміоцитів. Таким чином, при інтратрахеальному введенні свинцю токсичний ефект наночастинок PbS26–34nm та PbS50–80nm виявлявся більшою мірою порівняно з ефектом, спричиненим дією іонної форми свинцю Pb(NO3)2. Токсичний ефект наночастинок свинцю спостерігався в основному в кардіоміоцитах міокарда передсердь, в той час як стінка аорти залишалася майже інтактною. Найбільш виражені структурні зміни спостерігалися в легенях та бронхах, що може бути обумовлено способом введення токсикантів.
Keywords: свинець; наночастинки; інтратрахеальна інтоксикація; морфологічні зміни; міокард; аорта; легені