УЛЬТРАСТРУКТУРНЕ РЕМОДЕЛЮВАННЯ ПІДНИЖНЬОЩЕЛЕПНИХ СЛИННИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ІНТОКСИКАЦІЇ ЕТАНОЛОМ - Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Лисаченко, О.Д.; Вільхова, О.В.; Якушко, О.С.; Скотаренко, Т.А.; Білаш, В.П. (Світ медицини та біології, 2020)
В даному дослідженні було проведено детальне вивчення ультрамікроскопічної будови піднижньо-щелепних слинних залоз щурів за хронічної інтоксикації етанолом на пізніх термінах експерименту та було встановлено, що тривала дія етанолу на пізніх стадіях експерименту характеризується появою ознак адаптивно-компенсаторних реакцій паренхіматозних елементів та судин гемомікроциркуляторного русла з виникненням дистрофічних змін та явищами апоптозу протокового епітелію, однак повного відновлення структури не відбувалось.
Keywords: етанол; слинні залози; кінцеві відділи; протоки; щури