МОРФОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ГОРБІВ ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ У ДІТЕЙ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ МОЖЛИВОСТІ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В ЯКОСТІ ОПОРИ ПРИ ДИСТАЛІЗАЦІЇ - Заяць, О.Р.; Ожоган, З.Р.; Ожоган, І.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Висока інтесивність та поширеність каріозного процесу призводять до передчасного видалення молочних зубів та створення сприятливих умов для розвитку аномалій та деформацій. З метою підвищення ефективності лікування зубощелепних аномалій, які виникають унаслідок патологічного мезіального зміщення бічних зубів верхньої щелепи, нами розглянута можливість використання горбів верхньої щелепи як самостійної або додаткової дистальної опори для переміщення постійного моляра в дистальному напрямі. Унаслідок вивчення особливостей будови горбів верхньої щелепи нами запропонований їх розподіл за формою : а) на плоскі; б) пологі; в) випуклі; за висотою: а) на низькі (до 2 мм); б) середні (2-3 мм); в) високі (понад 3 мм); за довжиною: а) короткі (до 5 мм); б) середні (5-8 мм); в) довгі (понад 8 мм), вивчено поширеність різних за розмірами та формою горбів верхньої щелепи у дітей різних вікових груп, а також запропоновано ортодонтичний апарат для дисталізації молярів із використанням високого випуклого горба верхньої щелепи, як дистальної опори.
Keywords: діти; горби верхньої щелепи; патологічне мезіальне зміщення перших молярів; якірна система; дисталізація молярів