ТЕРМОЦИКЛЮВАННЯ ЯК МЕТОД ДЕЗІНТЕГРАЦІЇ BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM - Книш, О.В.; Пахомов, О.В.; Погоріла, М.С.; Савінова, О.М.; Балак, О.К. (Світ медицини та біології, 2020)
У дослідженні порівнюється пошкоджуючий вплив двох методів термоциклювання на пробіотичний штам B. bifidum. Суспензії свіжовиділених біфідобактерій і бактерій, що зберігалися за гіпотермічних умов протягом 24 годин, піддавали десятикратному термоциклюванню двома способами, які передбачали повільне охолодження зразків до (-23 ± 1) °С або швидке охолодженням до (-196 ± 1) °С з подальшим відігріванням на водяній бані при 37 °С до повного відтавання. Виживання клітин оцінювали шляхом підрахунку колонієутворюючих одиниць і проточної цитометрії з використанням карбоксифлуоресцеїну діацетату (кФД) як флуорохрому. Термоциклювання з повільним охолодженням до (-23 ± 1) °С виявило більш виражену дезінтегруючу дію на біфідобактерії. Попереднє зберігання біфідобактерій за гіпотермічних умов не значно підвищувало їх стійкість до дезінтегруючої дії термоциклювання.
Keywords: біфідобактерії; термоциклювання; виживаність; проточна цитометрія; дезінтеграція