ВПЛИВ ГІПОФУНКЦІЇ ЕПІФІЗУ НА СТРУКТУРУ ВІСЦЕРАЛЬНИХ ОРГАНІВ - Пшиченко, В.В.; Чеботар, Л.Д.; Ларичева, О.М.; Цвях, О.О.; Анасевич, Я.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою даного дослідження було вивчення морфологічних і функціональних змін епіфіза, серця, шлунка, легень і кишечника щурів в умовах гіпофункції епіфізу. Дослідження проведені на 24 статевозрілих самцях щурів лінії Wistar, які перебували в стандартних умовах віварію в режимі цілодобового освітлення протягом 30 днів. В результаті проведених мікроскопічних досліджень встановлено, що нестача мелатоніну супроводжується ерозивним гастритом з атрофією залоз, збільшенням проліферативної активності і кількості патологічних мітозів в порожній кишці щурів, що може вказувати на появу злоякісних пухлин. Виявлено дистрофії, атрофії і гіпертрофії кардіоміоцитів, осередки лізису кардіоміоцитів, порушення кровообігу і запальні зміни в тканинах легенів, які можна вважати помірною інтестіціальною пневмонією
Keywords: епіфіз; пінеалоціти; гіпофункція; кардіоміоцити; інтестіціальна пневмонія; гастрит