КАРДІОТРОПНИЙ ВПЛИВ ІМУНОСУПРЕСОРІВ СИНТЕТИЧНОГО І ГЕННО-ІНЖЕНЕРНОГО ПОХОДЖЕННЯ У ЩУРІВ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО РЕВМАТОЇДНОГО АРТРИТУ, ПОЄДНАНОГО З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Серединська, Н.М.; Корнієнко, В.І.; Марченко-Толста, К.С.; Бобрицька, О.М.; Ладогубець, О.В.; Дученко, К.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Істотний прогрес у фармакотерапії ревматоїдного артриту пов'язаний з впровадженням в клінічну практику імуносупресорів синтетичного походження і генно-інженерних (біологічних) препаратів. Артеріальна гіпертензія, як і РА, супроводжується продукцією великої кількості запального цитокіну, а саме - ФНП-ά. Метою дослідження було вивчення кардіотропного впливу лефлуномида і етанерцепта на тлі експериментального ревматоїдного артриту, асоційованого з артеріальною гіпертензією, у щурів. У дослідах на статевозрілих нелінійних білих щурах встановлено, що лефлуномід і етанерцепт не впливають на ступінь гіпертензії на тлі ад'ювантного артриту, але виявляють антигіпертензивний ефект при застосування на тлі ад'ювантного артриту, поєднаного з артеріальною гіпертензією. Лефлуномід призводить до зростання частоти серцевих скорочень на (5-10,4)% в різні терміни спостереження як на тлі лише ад'ювантного артриту, так і в умовах поєднаної патології. Етанерцепт при застосуванні на тлі ад'ювантного артриту викликає брадикардію, але запобігає розвитку тахікардії, що реєструється у нелікованих тварин з коморбідним станом в період маніфестації і згасання запального процесу. Результати досліджень можуть мати значення для розробки нових підходів в лікуванні ревматичної та кардіальної патології.
Keywords: лефлуномід; етанерцепт; кардіотропна дія; ревматоїдний артрит; артеріальна гіпертензія; коморбідна патологія