РОЛЬ МАРКЕРІВ ЗАПАЛЬНОЇ ВІДПОВІДІ ТА АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ У ПАТОГЕНЕЗІ АБДОМЕНАЛГІЇ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХРОНІЧНИМ ПАНКРЕАТИТОМ, КОМОРБІДНИМ ІЗ ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ - Архій, Е.Й.; Прилипко, Л.Б.; Горленко О.М. Москаль О.М., O.M.; Moskal, O.M. (Світ медицини та біології, 2020)
Сучасна медицина поступово втрачає мононозологічний характер перебігу захворювань, і все помітніше стає тенденція до поліморбідності. Поєднання мультиорганних змін негативно відбивається на клінічному перебігу всіх захворювань. Досить частим поєднанням в практиці клініцистів є поєднання хронічного панкреатита і гіпертонічної хвороби. Мета нашого дослідження полягала у визначенні впливу лабораторних параметрів системи антиоксидантного захисту та маркерів запальної реакції на інтенсивність абдоменалгіі у хворих на хронічний панкреатит в поєднанні з гіпертонічною хворобою. Результати нашого дослідження є доповненням фундаментальних знань патогенезу поєднаної патології, а саме елементу формування суб'єктивного параметра - абдоменалгіі. Доведено, що лейкоцити, ШОЕ, α1-антитрипсин, глутатионпероксидаза, селен і цинк є ключовими параметрами формування болю в животі. На основі рівня активності зазначених лабораторних параметрів рекомендовано розширювати базовий комплекс медикаментозних заходів з метою прискорення нівелювання абдоменалгіі.
Keywords: хронічний панкреатит; гіпертонічна хвороба; абдоменалгія; маркери запалення; антиоксиданти