НОВІ ПІДХОДИ ДО ДІАГНОСТИКИ ГІПЕРПЛАСТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ГІНЕКОЛОГІЇ - Дорошенко-Кравчук, М.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Вивчали ефективність застосування еластографії в якості додаткового методу діагностики при проведенні УЗД дослідження органів малого таза у пацієнток з гіперпластичними процесами матки і ендометрія. Обстежено 75 жінок репродуктивного віку від 24 до 40 років з гіперпластичними процесами матки і ендометрія. З них 20 жінок з дифузно-вузловий, дифузійної та вузловою формою міоми матки, 15-з гіперплазією ендометрія, 17-з поліпами ендометрія, 23 з аденоміозом. Проведено загальні клінічні дослідження, УЗД органів малого тазу з використанням еластографії за допомогою УЗД апарату General Electric Voluson E8. При підозрі на атипову етіологію процесів проводилися патогістологічне дослідження. Показано, що ультразвукова еластографія є додатковим методом обстеження і дозволяє диференціювати гіперпластичні процеси ендометрія від онкопроцесу і дає можливість оцінити глибину інвазії процесу, уточнює діагностику стану міометрія при аденомиозе з чіткою верифікацією ділянок проростання. Верифікує морфологічну етіологію поліпів ендометрія. Діагностує стан вузлових і дифузних розростань при лейоміомі матки для моніторингу консервативного ведення і лікування.
Keywords: еластографія; проліферативні процеси; ендометріоз; лейоміома; поліп