ОСНОВНІ ПРЕДИКТОРИ ФОРМУВАННЯ ПОСТТРАВМАТИЧНОГО СТРЕСОВОГО РОЗЛАДУ СЕРЕД КОМБАТАНТІВ - Казмірчук, А.П.; Лашин, О.І.; Друзь, О.В.; Черненко, І.О. (Світ медицини та біології, 2020)
В дослідженні автори відокремлюють предиктори формування посттравматичного стресового розладу серед комбатантів. За результатами дослідження встановлено, що достатнього рівня значущості набули маркери схильності до ПТСР, які обумовлюють проблеми у спілкуванні комбатантів, комунікативний бар’єр. Також до найбільш значущих предикторів виявлено: а) схильність до виразу негативних почуттів через форму та зміст словесних відповідей; б) нестійка рівновага між одночасним прагненням до правдивості та агравації симптомів ПТСР, що забезпечує прогноз ПТСР на рівні ΣДК=20,59>20; в) сполучення високого рівня тривожності з нормальним рівнем спонтанності, що забезпечує прогноз ПТСР на рівні ΣДК=15, 82>13. Таким чином, важливою складовою реабілітації комбатантів з ПТСР є створення відповідного терапевтичного середовища на тлі пацієнт-центрованого підходу задля потенціювання психологічної, психотерапевтичної роботи, спрямованої на відновлення взаємин комбатантів на рівні мікро- та макро-оточення.
Keywords: комбатанти; посттравматичний стресовий розлад; постстресовий психічний розлад; бойова психічна травма.