МОЖЛИВІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ДЕРМАТОГЛІФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ СЕРЕДНІХ ТА ПРОКСИМАЛЬНИХ ФАЛАНГ ПАЛЬЦІВ РУК У МЕЖАХ ВИМОГ DVI-INTERPOL - Коцюбинська, Ю.З.; Козань, Н.М.; Зеленчук, Г.М.; Коляденко, С.В.; Вакар, T.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Матеріалом дослідження були цифрові дерматогліфи середніх та проксимальних фаланг пальців рук, отримані від 260 представників різних етнотериторіальних груп Прикарпаття із застосуванням оптичного сканера Futronic's FS80 USB 2.0, які піддавалися кількісному та якісному вивченню та обробці методом одно- та багатомірного статистичного аналізу. У ході дослідження вивчено особливості морфологічної будови дерматогліфічних параметрів середніх та проксимальних фаланг пальців рук; розроблено «Доповнену класифікацію шкірних візерунків середніх та проксимальних фаланг пальців рук» (Авторське свідоцтво на науковий твір № 74560); запропоновано розділяти дерматогліфи середніх та проксимальних фаланг пальців рук за складністю морфологічної будови. На основі проведеного дослідження розроблено окрему самодостатню систему дерматогліфічних ідентифікаційних ознак, яка здатна підвищити та підтвердити достовірність результатів комплексної ідентифікаційної експертизи згідно критеріїв DVI Interpol.
Keywords: судова медицина; ідентифікація особи; дерматогліфічні параметри