СИМУЛЯЦІЙНІ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ ТРЕНІНГИ ЯК МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ ЛІКАРІВ - Лефтеров, V.O.; В.О., О.V.; Тімченко, О.M.; О.В., I.I. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті здійснюється аналіз проблеми емоційного вигорання лікарів, а також особливостей використання і впровадження засобів медичної симуляції в процес підготовки медичних фахівців. Наводяться результати емпіричного дослідження впливу симуляційних та психологічних тренінгів на психокорекцію і профілактику синдрому емоційного вигорання лікарів. Встановлено, що після зазначених тренінгів у лікарів значимо знижуються показники емоційного виснаження, деперсоналізації, поліпшується самопочуття і настрій. Рекомендовано проведення в системі симуляційного навчання різнопланових психологічних тренінгів та інших процедур психологічного супроводу та консалтингу.
Keywords: засоби медичної симуляції; симуляційний тренінг; психологічний тренінг; синдром емоційного вигорання; психокорекція та профілактика