ВІК, ТІЛОБУДОВА ІНДЕКС МАСИ ТІЛА В ЖІНОК У ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ ІЗ ХРОНІЧНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ВЕН НИЖНІХ КІНЦІВОК - Поворознюк, В.В.; Костромін, Г.О.; Заверуха, Н.В.; Chebotarev, D.F. (Світ медицини та біології, 2020)
Хронічне захворювання вен (ХЗВ) є однією з найбільш поширених, хоча й суперечливих проблем сучасної медицини. Метою дослідження є визначення зв’язку між віком, тілобудовою, ожирінням та ХЗВ у жінок у постменопаузальному періоді. Обстежено 96 жінок віком 46-85 років (середній вік 66,19±0,96 років), яких розподілено на дві групи відповідно до наявності ХЗВ. Діагноз ХЗВ був встановлений на основі клініко-етіолого-анатомо-патофізіологічної класифікації (CEAP) та консультації судинного хірурга. Виявлено, що частота ХЗВ у жінок у постменопаузальному періоді зростала зі збільшенням віку обстежених (від 72% жінок віком 45-59 років до 84% жінок 75-89 років). У жінок з наявним ХЗВ визначено вірогідну кореляцію між загальною жировою масою та віком. У жінок із ХЗВ у старечому віці виявлено вірогідно більші значення показників маси тіла, ІМТ, загальної жирової маси та жирової маси нижніх кінцівок у порівнянні з пацієнтами без ХЗВ.
Keywords: хронічне захворювання вен; фактори ризику; вік; ожиріння; жінки у постменопаузальному періоді