ОСОБЛИВОСТІ ВІДДАЛЕНИХ ПСИХІЧНИХ ПОРУШЕНЬ У ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД АВАРІЇ НА ЧАЕС - Римша, С.В.; Рациборинська-Полякова, Н.В.; Гаврилюк, А.О. (Світ медицини та біології, 2020)
У постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС 1986 року виявлені віддалені наслідки для психічного здоров'я, виявлена залежність від дози та взаємозв'язок між важкістю радіаціоного ураження та проявами порушень психіки. Вивчення стану здоров'я ліквідаторів дозволяє розширити розуміння взаємозв'язку між ПТСР, депресією, ризиком внутрішніх захворювань та одужанням. За нашими даними центральною ланкою в структурі психопатологічних проявів є психовегетативний синдром з афективним супроводженням. Психосоціальний вплив стресу в результаті Чорнобильскої катастрофи свідчить наскільки важливо продовжувати моніторинг психічного здоров'я населення з метою встановлення взаємозв'язку між психічним благополуччям, соматичними захворюваннями і смертністю.
Keywords: Чорнобильська катастрофа; стан здоров’я ліквідаторів; радіаційне ураження; психічні розлади внаслідок опромінення