ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ ДЕЗАДАПТАЦІЇ У ЖІНОК, ЯКІ ВИХОВУЮТЬ ДІТЕЙ З ОБМЕЖЕНИМИ ПСИХОФІЗИЧНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ - Седих, К.В.; Шевчук, С.М.; Шевчук, В.В.; Клименко, Ю.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Теоретичний аналіз наукових джерел дозволив визначити поняття «дитини з обмеженими психофізичними можливостями», їх класифікації та узагальнити погляди на явище дезадаптації. До емпіричного дослідження психосоціальної дезадаптації жінок, які виховують дітей з обмеженими психофізичними можливостями було залучено 274 матері, які мають дітей різного віку з вадами розвитку. Дане дослідження тривало з червня 2018 по березень 2019 р. на території Подільського району м. Полтави, де було опитано 110 жінок, у м. Лубни та Лубенському районі – 112 жінок та Козельщинському районі Полтавської області – 52 особи. На підставі аналізу отриманих результатів встановлено, що у міських населених пунктах чисельність матерів, які мають ознаки психологічної дезадаптації менша (у Подільському районі м. Полтави 56–61 %, у м. Лубни та Лубенському районі – 72,5–73%), ніж у сільських (у Козельщинському районі – 91–95%).
Keywords: психосоціальна адаптація; психологічна дезадаптація; дитина з обмеженими психофізичними можливостями