НОВИЙ ПІДХІД ДО КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ СИНДРОМУ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ - Семенина, Г.Б.; Шатилович, К.Л.; Фартушок, Т.В.; Коміссарова, О.С.; Юрчишин, О.М. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті представлені результати обстеження гормональних параметрів та обмінно-метаболічного гомеостазу у жінок з синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ) та розроблений на цій підставі метод лікування. Під спостереженням знаходилось 67 жінок з СПКЯ (основна група) та 50 здорових жінок (контрольна група). Результати показали, що у жінок з СПКЯ гормональні та обмінно-метаболічні порушення є вагомими, серед яких чільне місце посідають порушення центральної регуляції функції яєчників, гіперандрогенія, гіпопрогестеронемія, інсулінорезистентність на тлі порушеної адреналової реакції на зміни. Приймаючи до уваги багатофакторність патофізіології СПКЯ з метою уникнення фармакологічної поліпрагмазії пацієнткам з СПКЯ було запропоновано комбінований препарат на основі міо-інозитолу в комбінації з екстрактом Lagerstroemia speciosa, вітаміном D3, метілфолатом і хромом. Лікування тривало упродовж 3 місяців. Клінічним підтвердженням ефективності лікування є самостійні овуляції (25%) та позитивні спроби індукції овуляції у резистентних пацієнток (40%), ймовірно, за рахунок покращання якості яйцеклітин, гормонального балансу та зменшення частоти інсулінорезистентності. У результаті лікування у 64%(43/67) пацієнток з СПКЯ відбулось врегулювання менструального циклу. 33% (22/67) жінок повідомили про зменшення проявів гіперандрогенної дермопатії. Побічних ефектів у ході лікування не спостерігали.
Keywords: синдром полікістозних яєчників; міо-інозитол; лікування