АНАЛІЗ ВПЛИВУ ДВОШАРОВИХ БАЗИСІВ ЗНІМНИХ ПРОТЕЗІВ З ОБТУРУЮЧОЮ ЧАСТИНОЮ НА СТАН МІКРОЦИРКУЛЯЦІЇ СУДИН ПРОТЕЗНОГО ЛОЖА - Янішен, І.В.; Федотова, О.Л.; Хлистун, Н.Л.; Ющенко, П.Л.; Доля, А.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою даної роботи було визначення впливу двошарових базисів знімних протезів з обтуруючою частиною на стан мікроциркуляції судин протезного ложа порівняно з впливом протезів, які виготовлені зі звичайної базисної пластмаси. Для досягнення поставленої мети було обстежено та проведено ортопедичне лікування 20 пацієнтів із посттравматичними дефектами верхньої щелепи. Для вивчення характеристик кровотоку застосовували метод лазерної допплерівської флоуметрії. Узагальнений аналіз параметрів мікроциркуляції показав відсутність негативного впливу на гемодинамічні характеристики мікроциркуляторного русла тканин протезного ложа при виготовленні знімних конструкцій із двошаровими базисами, що є основним фактором профілактики розвитку функціональних і структурних змін, які виникають як від тиску так і опосередковано через нервово-рефлекторні механізми.
Keywords: мікроциркуляція судин; двошаровий базис; знімний протез; обтуруюча частина; слизова оболонка порожнини рота