КАРДІОВАЗОТОКСИЧНИЙ ЕФЕКТ ВВЕДЕННЯ НАНОЧАСТНОК СВИНЦЮ РІЗНИХ РОЗМІРІВ - Губар, І.В.; Лавриненко, В.Є.; Чухрай, С.М.; Савосько, С.І.; Сокуренко, Л.М.; Апихтіна, О.Л.; Яворовський, О.П. (Світ медицини та біології, 2020)
У експериментах досліджували кардіовазо-токсичну дію НЧ (наночастинок) свинцю розміром 26-34 нм та 50-80 нм. Морфологічні та морфометричні методи були використані для виявлення структурних змін серця та аорти через 30 і 60 введень НЧ Pb. Результати експериментів вказують на пошкодження міокарду серця, які полягають у збільшенні інтерстиційного простору між волокнами кардіоміоцитів, дистрофії кардіоміоцитів, стазу крові у мікросудинах шлуночків серця. Виявлено більшу чутливість міокарду передсердь до токсичної дії НЧ Pb. Структурні зміни аорти полягали у розшаруванні еластичних мембран, зменшенні щільності сполучної тканини адвентиційної оболонки та мали тенденцію до прогресуючих змін.
Keywords: свинець; Pb; наночастинки; морфологічні зміни; аорта; міокард