ФАГОЦИТАРНА АКТИВНІСТЬ НЕЙТРОФІЛІВ КРОВІ В МЕХАНІЗМАХ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО БАКТЕРІАЛЬНО-ІМУННОГО ПАРОДОНТИТУ - Демкович, А.Є.; Бондаренко, Ю.І.; Гасюк, П.А.; Суховолець, І.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Однією із важливих ланок в механізмах розвитку, що призводять до ушкодження структурних компонентів пародонтального комплексу та розвитку запального процесу з різним ступенем тяжкості, є фагоцитарна активність лейкоцитів. Мета дослідження полягала в оцінці активності нейтрофілів крові при експериментальному змодельованому бактеріально-імунному пародонтиті. У статті наведені результати досліджень показників спонтанного та активованого тесту з нітросинім тетразолієм на 7-му, 14-ту і 30-ту добу експериментального бактеріально-імунного запалення в пародонті. При цьому наводяться дані щодо характеру змін фагоцитарної активності нейтрофілів у процесі формування і хронізації запального вогнища в пародонтальних тканинах. Також встановлено, що характер перебігу даного змодельованого запального процесу запалення в пародонтальних тканинах залежав від особливостей змін фагоцитарної активності нейтрофілів крові. При цьому запальний процес супроводжувався підвищенням спонтанного тесту з нітросинім тетразолієм нейтрофілів крові та зниженням показників індукованого НСТ-тесту, резерву оксиген-залежного метаболізму, коефіцієнта метаболічної активації нейтрофілів крові щурів із запальним процесом у пародонті та свідчив про виснаження метаболічних резервів даних клітин і порушення процесів фагоцитозу.
Keywords: Фагоцитоз; нейтрофіли; імунна система; бактеріально-імунний пародонтит