АНТИБІОПЛІВОЧНА АКТИВНІСТЬ ПРОДУКТІВ МЕТАБОЛІЗМУ LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GG І SACCHAROMYCES BOULARDII ПО ВІДНОШЕННЮ ДО ПОЛІРЕЗИСТЕНТНИХ ГРАМНЕГАТИВНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ - Ісаєнко, О.Ю.; Книш, О.В.; Рижкова, Т.М.; Коцар, О.В.; Дюкарева Г. І., G.I. (Світ медицини та біології, 2020)
Щоб уникнути розвитку хронічних форм захворювань та ефективно проводити лікування хворих з гострими проявами інфекцій необхідно не лише боротися з патогенними мікроорганізмами за допомогою антибактеріальних препаратів, а й навчитися впливати на біоплівкоутворення збудників. В роботі проведено вивчення антибіоплівочної активності оригінальних продуктів метаболізму Lactobacillus rhamnosus GG і Saccharomyces boulardii, отриманих шляхом культивування пробіотиків у дезінтеграті мікроорганізмів. Антибіоплівочний ефект пробіотичних речовин відносно полірезистентних до антибактеріальних препаратів штамів (Pseudomonas aeruginosa PR, Klebsiella pneumoniae PR, Lelliottia amnigena (Enterobacter amnigenus) PR) має залежність від активності фільтратів L. rhamnosus GG та S. boulardii та від індивідуальної чутливості тест-культури збудників. Статистично значуще зменшення утворення біоплівок мікробними клітинами патогенів відбувалося при застосуванні метаболітів бактерій і грибів (р
Keywords: біоплівки; продукти метаболізму лактобактерій і сахароміцетів; полірезистентні до антибактеріальних препаратів грамнегативні мікроорганізми