КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОШКОДЖЕНЬ ПОЯСУ НИЖНЬОЇ КІНЦІВКИ У ПОСТРАЖДАЛИХ В РЕЗУЛЬТАТІ СУЧАСНИХ БОЙОВИХ ДІЙ - Гур’єв С.О., S.O.; Танасієнко, П.В.; Панасенко, С.І.; Марцинковський, І.П.; Філь, А.Ю. (Світ медицини та біології, 2020)
Вивчення досвіду надання хірургічної допомоги поранених з мінно-вибуховою травмою в локальному збройному конфлікті на Сході України дозволить не тільки визначити характер сучасної бойової травми, а і внести деякі зміни в сформовані уявлення про ефективність тих чи інших заходів. Етап кваліфікованої медичної допомоги був основним для постраждалих з пошкодженнями нервово-судинного пучка та пораненнями колінного суглобу, що було виявлено у 5,9% та 9,5% відповідно і на подальших етапах їх кількість зменшувалась. На етапі спеціалізованої медичної допомоги концентрувались постраждалі з пораненнями гомілки, яких на цьому етапі було виявлено у 41,0%, що у 1,3 рази більше ніж на етапі кваліфікованої допомоги та майже удвічі більше ніж на етапі високоспеціалізованої медичної допомоги. Етап високоспеціалізованої медичної допомоги був основним для постраждалих з пораненнями тазу (4,8%), сідниці (7,8%), стегна (34,9%), стопи (16,5%) та травматичними відривами гомілки (1,9%) та стопи (3,8%).
Keywords: Постраждалі; вогнепальні поранення; кінцівки; мінно-вибухова травма