ПЕРИНАТАЛЬНІ НАСЛІДКИ ПОРУШЕННЯ АДАПТАЦІЇ ПРИ ОБТЯЖЕНОМУ АКУШЕРСЬКОМУ АНАМНЕЗІ - Жданович, О.І.; Воробей, Л.І.; Аношина, Т.М.; Коломійченко, Т.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Пережитий стрес на тлі перинатальних втрат (ПВ) може негативно впливати на перебіг наступної вагітності. Проведено дослідження варіабельності серцевого ритму плода шляхом кардіоінтервалографії (КІГ) плода жінок з обтяженим акушерським анамнезом (ПВ в анамнезі ) у 32-34 тижні вагітності Обстежено 200 вагітних з ПВ та 100 вагітних без ПВ в анамнезі. Порівняння результатів кардіотокографії та допплерометрії з даними КІГ плода показало, що при зриві адаптації регуляторних систем плода його дистрес діагностовано у 90,0 % жінок, при вираженому напруженні регуляторних систем плода – у 27,3 %, тобто результати КІГ плода після 32 тижнів вагітності можуть бути діагностичними маркерами його дистресу. Переважна більшість (76,1 %) дітей від матерів з ПВ в анамнезі після перенесеного внутрішньоутробно дистресу народжуються у стані асфіксії, що обумовлює високу частоту синдромів дизадаптації, найчастішими з яких порушення ЦНС (73,9 %) та дизадаптоз серцево-судинної системи (41,3 %).
Keywords: перинатальні втрати; кадіоінтервалографія; адаптація; дистрес плода; новонароджений