КОРОВА ПНЕВМОНІЯ У ДІТЕЙ: КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ - Незгода, І.І.; Гаврилюк, А.О.; Асауленко, А.А.; Холод, Л.П.; Онофрійчук, Є.С.; Науменко, О.М. (Світ медицини та біології, 2020)
В статті наведені результати ретроспективного аналізу історій хвороб 96 хворих з діагнозом кір, з детальним вивченням перебігу захворювання і аналізом клініко-анамнестичних даних. Перебіг корової інфекції супроводжувався ознаками інтоксикаційного синдрому, наявністю класичної катаральної тріади (кашель, нежить та кон’юнктивіт), та синдромом екзантеми. Більшість дітей, що захворіли, не вакциновані проти кору. У хворих на кір мав місце ускладнений перебіг з проявами корової пневмонії, як найбільш частого ускладнення при даній патології. Морфологічні та гістологічні зміни легень у дітей з важким перебігом кору характеризувались рясною інфільтрацією як міжальвеолярних перетинок, так і просвітів альвеол поліморфноклітинним інфільтратом, який складався з нейтрофільних лейкоцитів, еозінофілів, лімфо-гістіоцитів, з чисельними пристінковими гіаліновими масами (гіалінові мембрани). Мала місце гігантоклітинна метаплазія альвеолярного епітелію.
Keywords: кір у дітей; пневмонія; патоморфологічні зміни; гістологічні дослідження