ВПЛИВ ПРЕПАРАТУ, ЩО ВМІЩУЄ ПРИРОДНИЙ МІНЕРАЛ БІШОФІТ, НА МІКРОФЛОРУ ПОРОЖНИНИ РОТА - Скрипников, П.М.; Скрипнікова, Т.П.; Лобань, Г.А.; Ганчо, О.В.; Хавалкіна, Л.М.; Зезекало, С.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Порожнину рота можна розглядати як комплексну екологічну систему, в якій зовнішні фактори (біологічні, індивідуальні, соціальні) взаємодіють із внутрішніми (пародонт, бактеріальне співтовариство, локальна імунна система, епітелій порожнини рота). При виникненні сприятливих умов може розвинутись те чи інше захворювання яке необхідно лікувати. Ми вивчали ефективність впливу засобу по догляду за ротовою порожниною Antiqua Mare MAX, що вміщує природний мінерал Бішофіт Полтавський, на представників мікрофлори порожнини рота. Для вирішення поставленої мети використовували музейні штами E. Coli АТСС 25922, S. Aureus АТСС 25923, S. Epidermidis АТСС 14990, E. faecalis АТСС 29212, M. Lysodeiсticus АТСС 4698 та C. Albicans АТСС1023. У якості контролю використовували відомий антимікробний засіб - 0,02% водний розчин хлоргексидину біглюконат. Фунгіостатична активність дослідного препарату перевищувала дію 0,02% розчину хлоргексидину біглюконату у 4 рази (p
Keywords: мікрофлора СОПР; хлоргексидин біглюконат; Antiqua Mare MAX