ПОКАЗНИКИ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ПІД ЧАС АДАПТАЦІЇ ДО НАВЧАЛЬНИХ НАВАНТАЖЕНЬ ОРГАНІЗМУ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В ЙОДОДЕФІЦИТНОМУ РЕГІОНІ - Юрчишин, О.М.; Коміссарова, О.С.; Фартушок, Т.В.; Палиця, Л.М.; Локай, Б.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було вивчення адаптаційних можливостей серцево-судинної системи та виявлення змін в показниках роботи варіабельності серцевого ритму в дітей молодшого шкільного віку з йододефіцитом впродовж навчального року. Встановлено, що серед дітей 1-их класів із дефіцитом йоду 30% дітей мали на початку навчального року напруження механізмів адаптації. Виявлено найбільшу частку школярів із низьким рівнем адаптації на початку навчального року. Згідно показників варіабельності серцевого ритму, у дітей 1-4-их класів з дефіцитом йоду впродовж навчального року домінує вплив симпатичної нервової системи, тоді як у школярів, належним чином забезпечених йодом, переважає парасимпатична нервова система
Keywords: адаптація; варіабельність серцевого ритму; автономна нервова регуляція; діти; йододефіцит