МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНІ ТА ЮРИДИЧНІ АСПЕКТИ ОБГРУНТУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ-УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ - Янчук, А.О.; Гуляк, О.В.; Тверезовський, М.В.; Павелко, І.І.; Берназ, П.В.; Кузніченко, С.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було обґрунтування концепції медико-психологічної реабілітації та правового захисту військовослужбовців-учасників АТО/ООС. У психодіагностичному дослідженні взяли участь 93 військовослужбовця-учасника АТО/ООС із середнім терміном перебування в зоні бойових дій на сході України 12-14 місяців у віці від 20 до 30 років. Результати дослідження свідчать, що у 53,78 % військових-учасників АТО/ООС відзначаються окремі симптоми постстресових станів; частковий ПТСР діагностовано у 13,97 % військових; наявність клінічно виражених розладів постстресових станів суб’єктивно відзначають 19,35 % респондентів. Депресивна симптоматика зафіксована у 62,39 % респондентів, з яких 13,99 % на рівнях вище середнього та високому. Більше половини респондентів відзначають симптоми, які притаманні постстресовим розладам – «вторгнення» – 59,23 % при ПТСР та 55,90 % при ГСР ; «уникнення» – 59,63 % при ПТСР та 66,27 % при ГСР; показник «гіперактивація» – 58,21 бали при ПТСР, та 56,04 при ГСР, дисоціативні симптоми та стани дистресу і дезадаптації – 65,66 бали при ПТСР та 65,56 при ГСР. З огляду на вищесказане, необхідно опрацювати на законодавчому рівні медико-психологічну концепцію реабілітації військово-службовців-учасників АТО/ООС. В програму бойової підготовки військовослужбовців, у тому числі командирів всіх рівнів, ввести курс з основ психологічної допомоги, з метою коригування емоційного стану методом надання само- та взаємодопомоги.
Keywords: медико-психологічна реабілітація; учасники АТО/ООС; посттравматичний стресовий синдром; гострий стресовий розлад; скринінг