ХАРАКТЕР УЛЬТРАСТРУКТУРНИХ ЗМІН, ЗУМОВЛЕНИХ ОРХОЕПІДИДИМІТОМ, В ЯЄЧКУ І ЕЯКУЛЯТІ ЧОЛОВІКІВ - Глодан, О.Я.; Грицуляк, Б.В.; Грицуляк, В.Б.; Івасюк, І.Й. (Світ медицини та біології, 2020)
В 14 біоптатах яєчка неплідних чоловіків віком 22-35 років, що перенесли орхоепідидиміт, досліджено характер ультраструктурних змін та їх вплив на показники еякуляту. Встановлено деформацію і пікноз ядер, нерівномірне розширення перинуклеарного простору, вакуолізацію цитоплазми, гомогенізацію крист мітохондрій, розширення цистерн ендоплазматичної сітки та елементів комплексу Гольджі в ендотеліоцитах гемокапілярів, міоїдних клітинах власної оболонки звивистих сім’яних трубочок, підтримувальних епітеліоцитах, сперматоцитах і сперматидах, які супроводжувались в еякуляті зменшенням вдвічі концентрації сперматозоїдів в 1 мл, збільшенням у 3 рази кількості патологічних форм та зниженням їх рухливості.
Keywords: яєчко; орхоепідидиміт; клітини сперматогенного епітелію; еякулят