МОРФО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІН ПУЛЬПИ ЗУБА НА РІЗНИХ СТАДІЯХ КАРІЄСУ - Гринишин, О.Б.; Дидик, Н.М.; Филенко, Б.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Чисельні дослідження свідчать, що у структурі ураженості карієсом тимчасових зубів спостерігається високий відсоток ускладненого карієсу. Метою дослідження було вивчення морфологічних змін пульпи зуба при експериментальному карієсі різної стадії у щурів з теоретичним обґрунтуванням принципів лікування пульпіту. Дослідження виконані на 50 білих безпородних щурах-самцях у яких викликали експериментальний карієс спеціальною карієсогенною дієтою. Спочатку визначали глибину каріозного ураження емалі та дентину на видалених недекальцинованих щелепах з подальшим виготовленням гістологічних препаратів на яких вивчалиль морфологічні зміни пульпи. Виявлено потенційну можливість виникнення більш частих ускладнень при глибоких каріозних ураженнях апроксимальних поверхонь у порівнянні із глибокими ураженнями жувальних поверхонь зубів. Отже, ураження пульпи зуба при карієсі залежить не лише від ступеня каріозного процесу, але й від його локалізації, що потрібно враховувати при виборі оптимального методу лікування карієсу, що також попередить розвиток його ускладнень.
Keywords: експериментальний карієс; пульпа; морфологія