ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ЗБАГАЧЕНОЇ ТРОМБОЦИТАМИ ПЛАЗМИ ПРИ РІЗНИХ ТЕРМІНАХ МОДЕЛЮВАННЯ ДЕГЕНЕРАТИВНО-ДИСТРОФІЧНОГО УРАЖЕННЯ ХРЕБТА У ЩУРІВ - Запорожан, В.М.; Аппельханс, О.Л.; Цюрупа, О.В. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті описано дослідження ефективності застосування збагаченої тромбоцитами плазми для відновлення тканин міжхребцевих дисків щурів з модельованим дегенеративно-дистрофічним ураженням хвостового відділу хребта протягом 60 та 90 днів. В експерименті брали участь 80 щурів, які були розподілені на чотири групи: І група – щури з модельованою патологією протягом 60 днів без корекції, ІІ група – щури з модельованою патологією протягом 90 днів без корекції, ІІІ група – щури з патологією 60 днів та корекцією, ІV – щури з патологією 90 днів та корекцією. Описанні морфологічні зміни тканин дисків дають змогу стверджувати, що застосування збагаченої тромбоцитами плазми при моделюванні патології 60 днів призводить до гальмування дегенеративного процесу та відновлює структуру диску. Застосування збагаченої тромбоцитами плазми при моделюванні патології 90 днів має менший позитивний ефект.
Keywords: дегенеративно-дистрофічне ураження хребта; міжхребцевий диск; фіброзне кільце; драглисте ядро; збагачена тромбоцитами плазма