ДОСЛІДЖЕННЯ ОСТЕОПЛАСТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, ЯКІ МІСТЯТЬ КАЛЬЦІЙ І ГІАЛУРОНОВУ КИСЛОТУ, У ЩУРІВ З ПЕРІОДОНТИТОМ - Ларкіна, С.О.; Макаренко, О.А.; Вастьянов, Р.С.; Єрмуракі, П.П. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було дослідження впливу субгінгівального введення розчинів кальцію і гіалуронової кислоти на стан кісткової тканини альвеолярного відростка нижньої щелепи щурів при експериментальному періодонтиті. Проведені експериментальні дослідження підтвердили інтенсифікацію процесів резорбції в кістковій тканині щелепи щурів, яким давали в їжу перекисну олію протягом тривалого часу. Таким чином, харчове споживання перекисів ліпідів призводило до збільшення атрофії альвеолярного відростка нижньої щелепи щурів і втрати кальцію в кістках щелеп. Ін'єкції гідроксиапатиту надали невеликий вплив на досліджувані параметри, оскільки атрофію альвеолярної кістки не можна було уповільнити, а біохімічні показники, незважаючи на деякі поліпшення, що не досягли нормальних значень. Кальцій в поєднанні з нестабілізованою гіалуроновою кислотою виявився набагато більш ефективним. Автори наполягають на необхідності подальших експериментальних досліджень для визначення частоти субгінгівальних ін'єкцій гідроксиапатиту кальцію з нестабілізованою гіалуроновою кислотою.
Keywords: експериментальний періодонтит; кісткова тканина; кров; гіалуронова кислота; гідроксиапатит кальцію; субгінгівальние ін'єкції кальцію