МАКРОСКОПІЧНИЙ І МІКРОСКОПІЧНИЙ СТАН ЄДИНОЇ НИРКИ І МИСКОВО-СЕЧОВІДНОГО СЕГМЕНТУ ПІСЛЯ НЕФРЕКТОМІЇ КОНТРАЛАТЕРАЛЬНОЇ - Півторак, В.І.; Монастирський, В.М.; Окаєвич, О.А.; Булько, І.В.; Сміюха, О.А. (Світ медицини та біології, 2020)
До теперішнього часу немає єдиної концепції про закономірності морфогенезу компенсаторної гіпертрофії єдиної нирки. Метою роботи було дати макроскопічну і мікроскопічну характеристику структури єдиної нирки і мисково-сечовідного сегмента після нефректомії в експерименті. Експериментальне дослідження виконано на 84 статевозрілих білих щурах-самцях масою 180-200 грамів. Всім тваринам дослідної групи виконували оперативне втручання - нефректомію лівої нирки. Статистична обробка отриманих результатів проведена в ліцензійному пакеті "Statistica 5.5" з використанням непараметричних методів оцінки результатів. Встановлено, що в єдиній нирці відбуваються процеси поетапного розвитку компенсаторної гіпертрофії органу. Виділили послідовні періоди післяопераційних змін нирки.
Keywords: єдина нирка; мисково-сечовідний сегмент; нефректомія; морфологія