ОСОБЛИВОСТІ ПАРОДОНТУ СВИНЕЙ В НОРМІ ТА ПРИ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОМУ ПАРОДОНТИТІ ЗА УМОВ ВІДНОВЛЕННЯ ВКЛЮЧЕНИХ ДЕФЕКТІВ ЗУБНИХ РЯДІВ РІЗНИМИ СПОСОБАМИ - Попович, І.Ю.; Петрушанко, Т.О.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було встановити структурні особливості ясен свиней в нормі та при експериментальному генералізованому пародонтиті за умов наявності адгезивних мостоподібних конструкцій та дентальних імплантатів. Встановлено, що при генералізованому пародонтиті в епітелії слизової оболонки ясен свиней визначається порушення диференціювання у вигляді дискератозу, яке проявляється появою базальних клітин в цитограмах, які в контрольній групі тварин відсутні, та збільшенням в 4 рази кількості парабазальних епітеліоцитів. При гістологічному дослідженні слизової оболонки в епітеліальній пластинці виявлена вакуольна дистрофія клітин шипуватого шару і локальні явища спонгіозу. У власній пластинці визначались розлади мікроциркуляції на набряк сполучної тканини. При відновленні дефектів зубних рядів різними способами зміни у власній пластинці були стереотипними. В епітелії, за умов відновлення дефекту зубного ряду за допомогою дентального імпланту, зміни відповідали контрольній групі – вакуольна дистрофія і локальний спонгіоз. При відновлення дефекту зубного ряду за допомогою мостоподібною конструкції в епітеліальній пластинці встановлений виражений гіперкератоз.
Keywords: експериментальний генералі- зований пародонтит; адгезивні мостоподібні конструкції; дентальні імплантати; цитограми; ясна; свині