ВПЛИВ ВИСОКИХ ДОЗ АДРЕНАЛІНУ НА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ЕПІФІЗУ ЩУРІВ ЗА УМОВ ЙОГО ГІПОФУНКЦІЇ - Пшиченко, В.В.; Черно, В.С.; Давиденко, Р.М.; Гаврилюк, І.М.; Кучер, О.О. (Світ медицини та біології, 2020)
В роботі висвітлено дані щодо впливу адреналіну на морфологію та функціональну активність епіфізу за умов його гіпофункції. Дослідження було проведено на 24 статевозрілих самцях щурів лінії Wistar, з масою тіла 150-220 г. Тваринам моделювали гіпофункцію епіфізу та одноразово вводили адреналін гідрохлорид внутришньобрюшинно у дозі 0,5 мг/кг. Встановлено, що вплив високої дози адреналіну супроводжується розвитком деструктивних процесів у пінеальних клітинах, що характеризуються вакуолізацією цитоплазми з подальшим розвитком лізису внутрішньоклітинних структур. Дані морфологічні особливості свідчать про розвиток некротичних процесів і відповідно загибель пінеалоцитів.
Keywords: епіфіз; пінеалоцити; адреналін; вакуолізація