СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН ЖИРОВОЇ ТКАНИНИ ПРИ АУТО ПЕРЕСАДЦІ ЖИРОВОГО ТРАНСПЛАНТАТА З МЕТОЮ КОРЕКЦІЇ ОБʼЄМНОЇ АСИМЕТРІЇ МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ - Слюсарев, М.И.; Єрошенко, Г.А.; Сусак Я.М. Маркулан Л.Ю., Ya.М.; Крижановський, О.А.; Кriganovskiy, О.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було визначити структурні особливості зміни жирової тканини при аутопересадці жирового трансплантата. Встановлено, що зміни в аспірованій жировій тканині свідчать про її часткову травматизацію і порушення цілісності окремих адипоцитів при підготовці до трансплантації. Однак, аналіз структурної організації адаптованої жирової тканини встановив, що зменшення об’єму адипоцитів при цьому склало 19,4 % - 23,1%. Потовщення прошарків сполучної тканини в адаптованій жировій тканині обумовлено компенсаторно-репаративними процесами і дозріванням волокнистого компоненту і аморфної речовини сполучної тканини при приживлені трансплантата, асептичним запаленням . Означені явища супроводжуються збільшенням кількості клітин-мігрантів в периваскулярній тканині. З боку судин гемомікроциркуляторного русла встановлені зміни мають стереотипний характер на дію екзогенних чинників.
Keywords: жирова тканина; ауто пересадка; асиметрія молочних залоз