ПРИЧИНИ І РЕЗУЛЬТАТИ РЕОПЕРАЦІЙ ПРИ ОТОСКЛЕРОЗІ - Борисенко, О.М.; Сушко, Ю.О.; Сребняк, І.А.; Міщанчук, Н.С.; Безшапочний, С.Б.; Сербін, Г.С. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було вивчення причин невдач, їх частоту та функціональні результати реопераций при отосклерозі. Проведено ретроспективний аналіз результатів 787 операцій стапедопластика у хворих на отосклероз, які були прооперовані в період з 2013 по 2017 роки в Інституті отоларингології ім.проф. О.С.Коломійченка НАМН України, з них 43 (5,5%) пацієнта були повторно оперовані. У 37 (86%) пацієнтів причиною реопераций було зниження слуху, у 6 (14%) - скарги на запаморочення, яке виникло після стапедопластика, в зв'язку з установкою занадто довгого протеза. У 12 пацієнтів причиною зниження слуху після стапедопластика була реоблітерація пластинки стремена кістковою тканиною і фіксація протеза, у 2 хворих була збережена передня ніжка стремена, яка фіксувала ковадло, у 9 хворих була фіксація молоточка і ковадла в аттику, у 2 хворих відзначена фіксація протеза спайками, у 8 хворих - зміщення протеза і відсутність контакту з ковадлом, у 2 - фіксація пластинки стремена (реанкілоз) після її мобілізації, у 2 - внутріулітковий блок провідності. Поліпшення слуху після реопераций вдалося домогтися в 91,9% спостережень. У 2 випадках поліпшення слуху не було досягнуто.
Keywords: отосклероз; стапедопластика; реоперація