ВПЛИВ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ НА СТАН ТВЕРДИХ ТКАНИН ЗУБІВ ТА ПАРОДОНТА В ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ - Вадзюк, С.Н.; Болюк, Ю.В.; Лучинський, М.А. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті наведені дані про кореляційні зв’язки між показниками індексної оцінки м’яких зубних відкладень, зубного каменю, стану твердих тканин зубів та пародонта і психофізіологічними характеристиками в осіб 18-23 років із пародонтопатологією. Виявлено істотний вплив кількості зубного каменю та ретенційних чинників на інтенсивність запального процесу в тканинах пародонта. Проте не визначено залежності цих місцевих факторів та значень проби Шиллера-Писарєва і папілярно-маргінально-альвеолярного індексу від стану гігієни ротової порожнини. Крім того, отримано дані про зв’язок між інтенсивністю запалення та показниками оцінки ознак невротичної депресії, астенії, агресивності та фрустрації.
Keywords: карієс; пародонт; гігієна ротової порожнини; зубний камінь; психофізіологічні особливості