ДОСВІД РЕКОНСТРУКТИВНО-ВІДНОВНИХ ХІРУРГІЧНИХ ВТРУЧАНЬ У ПАЦІЄНТІВ ЗІ СТОМАМИ ПІСЛЯ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ ЖИВОТА - Верба, А.В.; Желіба, М.Д.; Богуш, Г.Л.; Галушка, А.М.; Довгань, І.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було вивчити характер сучасних бойових травм живота та поділитися досвідом реконструктивно-відновних хірургічних втручань у пацієнтів зі стомами. Проведено аналіз медичних документів 15 поранених у живіт, яким були накладені розвантажувальні стоми. Після усунення загрози для життя їм були виконані реконструктивні хірургічні втручання, які полягали у ліквідації стоми та накладенні різних типів товстокишкових анастомозів. Післяопераційні ускладнення з боку хірургічного втручання виникли у 7 пацієнтів: зовнішня тонкокишкова нориця і гостра кишкова непрохідність – по 1 випадку, нагноєння рани у 5. Летальних наслідків не було. Реконструктивні хірургічні втручання у пацієнтів зі стомами виконуються у складних технічних умовах з великою кількістю післяопераційних ускладнень.
Keywords: бойова травма живота; колостома; реконструктивно-відновні операції