ЕФЕКТИВНІСТЬ РОСЛИННИХ І НЕСТЕРОЇДНИХ ПРОТИЗАПАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ В ТЕРАПІЇ ДИСМЕНОРЕЇ У ПАЦІЄНТОК З ВРОДЖЕНИМИ АНОМАЛІЯМИ РОЗВИТКУ МАТКИ - Вереснюк, Н.С.; Пирогова, В.І.; Піняжко, О.Б. (Світ медицини та біології, 2019)
Дисменорея є найпоширенішою гінекологічною проблемою у жінок, що негативно впливає на якість життя пацієнтів. Дане дослідження порівняло ефективність і проаналізувало середню вартість Vitex agnus-castus і мефенамінової кислоти при лікуванні дисменореї у жінок з необструктивними аномаліями розвитку матки. Це подвійне сліпе клінічне дослідження було проведено у 42 жінок, які були випадковим чином розділені на дві групи. Вираженість дисменореї за шкалою ВАШ і якість життя за SF-12 оцінювали на початку дослідження і три менструальні цикли впродовж лікування. Було виявлено, що в кінці терапії, показники ВАШ суттєво знизились в обох групах порівняно з показниками до початку лікування (P
Keywords: дисменорея; якість життя; Vitex agnus-castus; мефенамінова кислота