СУДОВО-МЕДИЧНА КВАЛІФІКАЦІЯ МЕХАНІЧНОЇ ТРАВМИ У КОМБІНАЦІЇ З ІНФЕКЦІЄЮ ПРАВЦЯ В ТРАВМАТИЧНО-ІНФЕКЦІЙНОМУ ПРОЦЕСІ - Воронов, В.Т.; Гаврилюк, А.О.; Мороз, Л.В.; Воронова, Т.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Відома роль Cl. tetanus, який обтяжує травматичний процес механічного ушкодження організму у випадках наявності та активізації в рановому каналі інфекції правця. Таке комбіноване тілесне ушкодження потребує визначення судово-медичної кваліфікації ступеня тяжкості травми з урахуванням впливу Cl. tetanus. Експертні підсумки щодо кваліфікації механічної травми, яка обтяжена захворюванням правцем, нерідко викликають суперечливі дискусії. З метою вирішення завдання судово-медичної експертизи (СМЕ) щодо кваліфікації комбінованої травми запропоновані методи ретроспективного причинно-системного моделювання причинної залежності травматично-інфекційного процесу та метод квазіформальної репродукції модельованих об’єктів. Показано на прикладі моделі залежності травматично-інфекційного процесу, що об'єкт Cl. tetanus маніфестує в організмі, як патогенно діючий збудник, і, таким чином, детермінує захворювання на правець. Разом с тим, доведено, що інфекційний процес утворюється в непередбачуваному часі після занесення спор Cl. tetani в організм через пошкоджену шкіру. Таким чином, визначено, що судово-медична кваліфікація ступеня тяжкості комбінованої травми (механічного ушкодження шкіри та інфекції правця) не може бути конкретизована в певний час. Отримані результати причинно-системного аналізу дозволяють удосконалити інформативні рекомендації судово-медичним експертам відносно встановлення кваліфікації ступеня тяжкості механічного ушкодження, яке комбіновано з інфекцією правця.
Keywords: об’єкт Cl. tetanus; залежність травматичного процесу; залежність інфекційного процесу; комбінована травматично-інфекційна залежність; методологія причинно-системного комбінованого патологічного процесу