САМООЦІНКА СТУДЕНТСЬКОЮ МОЛОДДЮ СТАНУ ОСОБИСТОГО ЗДОРОВ’Я ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ЇХ ЗВЕРНЕНЬ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ - Ждан, В.М.; Слабкий, Г.О.; Жданова, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
В статті наведені результати вивчення самооцінки студентською молоддю стану особистого здоров’я та характеристики їх звернень за медичною допомогою. В ході дослідження опитано 446 студентів різних факультетів. Аналіз отриманих даних вказує на те, що своє здоров’я як добре оцінило 45 (10,2±1,5%) та задовільне 116 (26,0±2,2%) опитаних студентів. Решта студентів має хронічні захворювання. При цьому 249 (55,8±2,5%) опитаних мають хронічні захворювання, а 315 (70,6±2,3%) щорічно хворіють на гострі захворюваннями. В структурі як показників захворюваності, так і поширеності хвороб провідні місця займають хвороби органів дихання, хвороби органів травлення та хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини. Статистично достовірної відмінності за факультетами навчання в показниках самооцінки здоров’я виявлено не було. При цьому встановлено, що 316 (70,8±2,3%) студентів прикріпилися для отримання первинної допомоги до лікарів загальної практики-сімейних лікарів. За медичною допомогою зверталося 317(71,1±2,3%) студентів в тому числі з профілактичною метою 143 (32,1 ±2,3%).
Keywords: студенти; стан особистого здоров’я; звернення за медичною допомогою