ЗАСТОСУВАННЯ БРАХІТЕРАПІЇ У ХІМІОПРОМЕНЕВОМУ ЛІКУВАННІ ВТОРИННОГО РАКУ ВАГІНИ З ВИКОРИСТАННЯМ РІЗНИХ ДЖЕРЕЛ РАДІАЦІЇ - Іванкова, В.С.; Барановська, Л.М.; Матвієвська, Л.В.; Хруленко, Т.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведено комплексне консервативне лікування 93 хворим на вторинний рак вагіни (ВРВ). Хворі розподілені на 3 групи залежно від джерела (192Ir, 60Со) і режиму брахітерапії (БТ). Дві досліджувані групи, яким проводили високоенергетичну (HDR) БТ джерелом 192Ir за різними режимами та група порівняння, яким HDR БТ була проведена джерелами 60Со. Лікування проводили на тлі хіміосенсібілізуючих засобів. Встановлено, що у хворих на ВРВ досліджуваних груп позитивна відповідь пухлини після курсу хіміопроменевої терапії збільшилась на 11,5 % та 9,7 % порівняно з групою порівняння. Токсичні ефекти лікування за кількістю і ступенем у хворих не перевищували ІІ ступеня. Таким чином, запропоновані методики високоенергетичної БТ хворих на ВРВ ефективні і не мають надмірної токсичності.
Keywords: високоенергетична брахітерапія; 192Ir; 60Со; вторинний рак вагіни