ІМУНОЛОГІЧНА ОЦІНКА АКТИВНОСТІ ЗАПАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТІОЛОГІЇ - Івчук, В.В.; Коптєва, Т.Ю.; Ковальчук, Т.А. (Світ медицини та біології, 2019)
Досліджували особливості активності запального процесу та імунологічних показників у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень професійної етіології. Поступове зростання досліджуваних показників у всіх групах хворих на ХОЗЛ професійної етіології, може вказувати на зростання активності запального процесу разом із поглибленням тяжкості перебігу захворювання. Динаміка інтеграційних індексів оцінки імунного статусу вказує на те, що при ХОЗЛ професійної етіології різного ступеня тяжкості відбувається дисбаланс у співвідношенні клітинного складу імунної системи. При перебігу даного захворювання відбуваються значні порушення імунної функції у гуморальній ланці.
Keywords: бронхіальна обструкція; пилові ураження; лейкоцитарні індекси; лейкоцитоз