ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ КОЛІТ У СТАДІЇ РЕМІСІЇ - Мельничук, М.М.; Павленко, В.М. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті проаналізовано особливості акцентуацій характеру хворих на хронічний коліт в стадії ремісії, визначено переважаючі типи їх ставлення до хвороби і механізми психологічного захисту. Встановлено значущі зв'язки між акцентуаціями характеру хворих, їх внутрішньою картиною хвороби і механізмами психологічного захисту. В дослідженні показано, що тільки у 7% хворих на хронічний коліт не мають проблем з соціальною адаптацією, викликаних особливостями їх внутрішньої картини хвороби. Переважна ж більшість рано чи пізно стикається з подібними проблемами інтрапсихічної спрямованості (5%), інтерпсихічної спрямованості (15%) або їх поєднання (73%). Виявлено особливості даних параметрів в залежності від статевої приналежності хворих та тривалості їх захворювання. Виявлено також суттєві відмінності щодо ВКХ у хворих з різною тривалістю хвороби: у пацієнтів зі стажем хвороби менше 5 років значуще рідше зустрічаються сенситивний та егоцентричний типи ВКХ, і, навпаки, значуще частіше спостерігається ейфоричний тип порівняно з пацієнтами, тривалість захворювання яких перевищує 15 років.
Keywords: акцентуація характеру; механізм психологічного захисту; внутрішня картина хвороби; хронічний коліт