КЛІНІКО-ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ КАРДІОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ ЧЕРЕЗ ОПТИМІЗАЦІЮ ВНУТРІШНЬОЇ КАРТИНИ ЗДОРОВ'Я - Нестерак, Р.В.; Гасюк, М.Б. (Світ медицини та біології, 2019)
Важливим завданням реабілітаційної медицини є удосконалення та уніфікація процедури реабілітації хворих на ішемічну хворобу серця. Відображенням ставлення людини до свого здоров’я став феномен внутрішньої картини здоров’я (ВКЗ), основною її функцією є регуляція діяльності індивіда у відношенні його поведінки, спрямованої на підтримку здоров’я і протидія хворобі. Клініко-психологічна реабілітація за допомогою авторської «Програми клініко-психологічної реабілітації кардіологічних хворих шляхом оптимізації внутрішньої картини здоров'я» може застосовуватись для контролю якості та ефективності реабілітації хворих після гострого коронарного синдрому. Застосування такого підходу сприяло зміні об’єктивних та суб’єктивних даних хворих, а також налаштуванню на здоровий спосіб життя. Чинниками підвищення якості реабілітації є застосування комплексної медикаментозної терапії, тісної співпраці мультидисциплінарної команди у складі кардіолога, лікаря фізичної та медичної реабілітації, психолога, фізичного терапевта і пацієнта.
Keywords: гострий коронарний синдром; черезшкірне коронарне втручання; реабілітація; внутрішня картина здоров'я