СПЕКТРОКОЛОРИМЕТРИЧНА ТА ЕЛЕКТРОМЕТРИЧНА ОЦІНКА ВПЛИВУ ПРОФЕСІЙНОЇ ГІГІЄНИ ПОРОЖНИНИ РОТА У ДІТЕЙ 12 РОКІВ НА ТВЕРДІ ТКАНИНИ ЗУБІВ І ПАРОДОНТ - Рейзвіх, О.Е.; Дєньга, А.Е.; Шнайдер, С.А.; Скиба, В.Я.; Скиба, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було вивчення негативного впливу сучасного методу професійного зняття зубних відкладень з використанням порошку на основі еритрітолу на тверді тканини зубів та тканини пародонту у дітей 12 років. Отримані результати свідчать про те, що використана методика не чинила негативного впливу на тверді тканини зубів і пародонт 12 річних дітей, що дозволило дещо збільшити кислоторезистентність твердих тканин зубів, показник їх білизни, електричний опір і зменшити показник жовтизни зубів. Спектроколориметрична оцінка впливу професійної гігієни порожнини рота на проникність слизової ясен для барвника розчину Шилера-Писарєва показала, що після проведення професійної гігієни і протягом 12 місяців спостереження проникність слизової ясен практично не змінювалася, що свідчить про фактичну відсутність негативного впливу професійної гігієни на бар'єрний захист тканин ясен.
Keywords: діти; професійна гігієна порожнини рота; еритрітол; кислоторезистентність емалі; електрометричні показники; спектроколориметрія