МОЖЛИВОСТІ ПОЗИТРОННО-ЕМІСІЙНОЇ ТОМОГРАФІЇ У ПРОМЕНЕВІЙ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА РАК ЛЕГЕНІВ - Столярова, О.Ю.; Солодянникова, О.І.; Кметюк, Я.В. (Світ медицини та біології, 2019)
У групі пацієнтів з раком легень вивчені можливості ПЕТ/КТ-18F-ФДГ з метою оптимізації планування променевої терапії. Проведений порівняльний аналіз переваг використання метаболічного зображення для визначення розмірів мішеней опромінення з метою підведення максимальної енергії випромінювання до найбільш функціонально-активних ділянок пухлини та зменшення побічного впливу на здорові тканини легені. ПЕТ/КТ-18F-ФДГ дозволяє оптимізувати процес планування ПТ РЛ за рахунок уточнення розмірів опромінюваної мішені. Показник клінічного об`єму пухлини, визначений за допомогою ПЕТ-18F-ФДГ більший, а значення внутрішньомодальної варіабельної макроскопічного обсягу менші у порівнянні з даними КТ. ПЕТ/КТ-18F-ФДГ дозволяє оптимізувати процес планування ПТ РЛ за рахунок уточнення розмірів опромінюваної мішені. Аналіз метаболічного зображення дозволяє прогнозувати характер подальшої ПТ, підвести енергію випромінювання до найбільш функціонально-активної ділянки пухлини, зменшити вплив на здорові тканини легені, а, в результаті, знизити частоту побічних проявів ПТ і покращити якість життя пацієнтів.
Keywords: ПЕТ/КТ-18F-ФДГ; променева терапія; рак легень; планування променевої терапії