НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ КОНВЕРСІЇ МЕТОДУ ОСТЕОСИНТЕЗУ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПЕРЕЛОМІВ ДОВГИХ КІСТОК - Хоменко, І.П.; Король, С.О.; Лурін, І.А.; Челішвілі, А.Л.; Січінава, Р.М. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було покращення результатів лікування вогнепальних переломів довгих кісток шляхом впровадження конверсії зовнішнього остеосинтезу на внутрішній. Масив дослідження становили 290 поранених з вогнепальними переломами довгих кісток кінцівок, які отримали ушкодження в 2014-2018 рр при проведенні антитерористичної операції. При поступленні на другий рівень у 118 (40,7%) поранених було проведено конверсію стержневого апарату зовнішньої фіксації на внутрішній остеосинтез, у 172 (59,3%) - апарат був остаточним методом лікування. Проведення конверсії остеосинтезу призводило до збільшення добрих функціональних результатів на 20,8% та зменшення відносної кількості незадовільних – на 11,9% (рα
Keywords: відновлення функції; вогнепальні переломи; конверсія методу; остеосинтез кісток; система медичного забезпечення