МАКРО-МІКРОСКОПІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕЛЬЄФУ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ БІЛИХ ЩУРІВ - Гринь В. Г., V.H. (Світ медицини та біології, 2019)
Інформацію про особливості анатомічної будови шлунково-кишкового тракту білих щурів можна черпнути з робіт багатьох авторів, які займаються експериментальним моделюванням різних патологічних станів травної системи. Наявна в літературі інформація про особливості будови шлунково-кишкового тракту білих щурів потребує перевірки і певних уточнень. Метою роботи було уточнення і узагальнення отриманих даних про макро- і мікроскопічну будову рельєфу слизової оболонки шлунково-кишкового тракту білих щурів. Дослідження здійснено на 30 білих щурах-самцях. Матеріалом для дослідження слугували видалені препарати шлунково-кишкового тракту білих щурів: шлунок, дванадцятипала кишка, тонка кишка в місці локалізації пеєрових бляшок, тонка кишка в проміжку між пеєрових бляшками і сліпа кишка. В інших випадках проводили наповнення шлунково-кишкового тракту фізіологічним розчином. Тотальні препарати шлунково-кишкового тракту фіксували в 10% розчині нейтрального формаліну. Сліпа кишка по об'ємній пропорційності більша, ніж у людини. Це легко пояснюється тим, що в харчовому раціоні білих щурів в значній кількості переважають продукти, які містять рослинну клітковину. Але поряд з цим, процес симбионтного зброджування харчових продуктів у білих щурів, також здійснюється в передшлунці. Тонка кишка білих щурів за основними морфологічними ознаками цілком відповідає тонкій кишці людини. Це дає повне право використовувати її в якості моделі при експериментальному відтворенні відповідних по локалізації патологічних процесів.
Keywords: білі щури; слизова оболонка; шлунок; тонка кишка; сліпа кишка