КОРЕГУЮЧИЙ ВПЛИВ ФІТОКОМПОЗИЦІЙ НА ПРОЦЕСИ НЕФЕРМЕНТАТИВНОГО ГЛІКОЗИЛЮВАННЯ ТА СТРУКТУРНІ ЗМІНИ У ПІДШЛУНКОВІЙ ЗАЛОЗІ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2-ГО ТИПУ - Курило, Х.І.; Небесна, З.М.; Кліщ, І.М.; Вольська, А.С. (Світ медицини та біології, 2019)
У експериментальних умовах, на моделі цукрового діабету 2 типу у щурів, проведене дослідження впливу фітокомпозицій на основі козлятника лікарського на процеси неферментативного глікозилювання, а також на морфологічний стан ендокринного апарату підшлункової залози. Встановлено, що фітокомпозиція на основі козлятника лікарського та її ліпосомальна форма Галевіт проявляє виразний стабілізуючий вплив на порушення вуглеводного обміну та морфологічний стан ендокринного апарату підшлункової залози в умовах експериментального ЦД 2. На підставі мікроморфометричного аналізу, встановлено, що за виразністю позитивного впливу на стан ендокринної частини підшлункової залози щурів при експериментальному ЦД 2 нова композиція Галевіт переважає фітокомпозицію на основі козлятника лікарського.
Keywords: підшлункова залоза; стрептозотоцин; цукровий діабет 2 типу; козлятник лікарський; чорниця звичайна; таурин; ліпосомальна форма